

CENTRE FOR INFLAMMATION AND DISEASE RESEARCH

ANNUAL SYMPOSIUM 2018



9:00 am - 6:00 pm 23th Nov 2018





PROGRAM

Welcome: Matt Sweet (IMB, UQ) 9:00 - 9:10

9:10 - 10:50 Metabolism and Inflammation (Chair: Matt Sweet)

Meredith O'Keeffe - Biochemistry & Molecular Biology, Monash University:

9:10 – 9:35 (25 min)

Interferon-lambda, DC & metabolism

Phil Hansbro - HMRI/University of Newcastle and Centenary Institute/UTS:

9:35 – 10:00 (25 min)

Mitochondrial oxidative stress and immunometabolism in COPD

Kirsty Short - SCMB, UQ: 10:00 – 10:25 (25 min)

Influenza virus and chronic medical conditions: a killer combination

Katharina Ronacher - Mater Research-UQ: 10:25 – 10:50 (25 min)

Immune-Metabolic Alterations Beyond Hyperglycemia and Infectious Disease

Risk in Diabetes: Insights from Studies Across Different Ethnicities

10:50 - 11:20 MORNING TEA

Imaging inflammation (Chair: Jenny Stow) 11:20 - 12:25

Alpha Yap - IMB, UQ: 11:20 - 11:45 (25 min)

Epithelia: their first line of defence against the challenge of apoptosis

Adam Wall - IMB, UQ: 11:45 – 12:00 (15 min)

Rab Regulation of Ruffling and Macropinocytosis during TLR activation in

macrophages

David Hume - Mater Research-UQ: 12:00 - 12:25 (25 min)

Imaging macrophages and regulation of Csf1r gene expression

12:25 - 1:30 LUNCH

Fibrosis and wound healing (Chair: Abishek lyer) 1:30 - 3:00

Allison Cowin - University of South Australia: 1:30 – 1:55 (25 min) Cytoskeletal regulation of wound healing and inflammation

Divya Ramnath - IMB, UQ: 1:55 – 2:10 (15 min)

Mapping steatosis-independent and steatosis-driven gene signatures associated with chronic liver disease

Kelli MacDonald - QIMRB: 2:10 – 2:35 (25 min)

Targeted Rock2 inhibition suppresses and reverses liver fibrosis

Glenda Gobe - SBMS, UQ: 2:35 – 3:00 (25 min)

Role of cGMP and its signaling pathways in kidney fibrosis

3:00 - 3:30 AFTERNOON TEA

Cellular and molecular mechanisms of inflammation (Chair: Kate Schroder) 3:30 - 4:50

Ranjeny Thomas - UQ-DI, UQ: 3:30 – 3:55 (25 min)

Role of bacteria, macrophages and IL-23 in the pathogenesis of spondyloarthritis in SKG mice

Ken Loh - IMB, UQ: 3:55 – 4:10 (15 min)

Controlling activation of a GPCR in allergic asthma

Amy Chan - IMB, UQ: 4:10 - 4:25 (15 min)

Mechanisms of Caspase-4 Activation

James Vince - WEHI: 4:25 - 4:50 (25 min)

Post-translational control of inflammasome signalling

Close: Kate Schroder (IMB, UQ) 4:50 - 5:00

5:00 - 6:00 Mixer

Symposium organizers:



Professor Matt Sweet Director, Centre for Inflammation and Disease Research m.sweet@imb.uq.edu.au



A/Professor Kate Schroder Deputy Director, Centre for Inflammation and Disease Research k.schroder@imb.uq.edu.au



Professor Jenny Stow Group Leader, Cell Biology and Molecular Medicine

j.stow@imb.uq.edu.au



Professor David Fairlie Division Head & Group Leader, Chemistry and Structural Biology Division d.fairlie@imb.uq.edu.au

This event is supported by





