

## **PROGRAM**

9:00 - 9:05 **Welcome**: Matt Sweet (IMB, UQ)

9:05 - 10:55 Molecular and Genetic Drivers of Inflammation (Chair: Jenny Stow)

Matt Sweet (IMB, UQ): 9:05 – 9:35 (30 min)

CIDR research: past, present and future

Abishek Iyer (IMB, UQ): 9:35 – 9:50 (15 min)

Protease-PAR2 signalling reprograms cell metabolism leading to

inflammation in human epithelial cells

Jelena Bezbradica (IMB, UQ): 9:50 – 10:05 (15 min)

Negative regulation of the inflammasome pathway

Iulia Oancea (Mater Research): 10:05 – 10:20 (15 min)

Paracetamol induced liver injury is alleviated by blocking E-selectin

Zoe Schofield (IMB, UQ): 10:20 – 10:35 (15 min)

Acetate protects the intestine from ischemia reperfusion injury through FFA2

dependent and independent mechanisms

Joseph Powell (IMB, UQ): 10:35 – 10:55 (20 min) Functional mechanisms of complex disease susceptibility

10:55 - 11:30 MORNING TEA

11:30 - 12:30 Targets for inflammation-related diseases (Chair: Matt Sweet)

Jenny Gamble (Centenary Institute): 11:30 – 12:00 (30 min) A drug targeting vascular leak: effects on tumour immunotherapy

John Hamilton (Department of Medicine, University of Melbourne):

12:00 – 12:30 (30 min)

GM-CSF as a target in inflammatory/autoimmune disease: current evidence &

therapeutic potential

12:30 - 1:30 LUNCH

1:30 - 3:00 Liver disease: pathological drivers and therapeutic targets (Chair:

David Fairlie)

Geoff Farrell (ANU Medical School, The Canberra Hospital): 1:30 –

2:00 (30 min)

Inflammatory mechanisms in NASH: roles of TLR4 and NLRP3

inflammasome

Kelli MacDonald (QIMRB): 2:00 – 2:20 (20 min)

CSF-1 dependent Ly6clo monocytes are critical mediators of fibrosis

Grant Ramm (QIMRB): 2:20 – 2:40 (20 min)

Hepatic stellate cell - liver progenitor cell interaction drives inflammation associated with fibrogenesis and regeneration in chronic liver disease

Antje Blumenthal (Diamantina Institute, UQ): 2:40 – 3:00 (20 min)

Deletion of Wntless in myeloid cells exacerbates liver fibrosis and the ductular

reaction in chronic liver injury

3:00 - 3:15 AFTERNOON TEA

3:15 – 4:05 **Myeloid cells and Inflammation** (Chair: Kate Schroder)

Prue Hart (Telethon Kid's Institute): 3:15 – 3:45 (30 min)

UV irradiation of skin alters the phenotype and function of myeloid cells from

the bone marrow

Kristen Radford (Mater Research): 3:45 – 4:05 (20 min)

Humanised mice as a model to study dendritic cell function

4:05 - 4:10 Close: Kate Schroder (IMB, UQ)

4:10 - 5:30 **Mixer** 

## Symposium organizers



Associate Professor Matt Sweet

Director, Centre for Inflammation and Disease Research

m.sweet@imb.uq.edu.au



Dr Kate Schroder

Deputy Director, Centre for Inflammation and Disease Research

k.schroder@imb.uq.edu.au



Professor Jenny Stow

IMB Deputy Director (Research)
j.stow@imb.uq.edu.au



Professor David Fairlie

Head, Chemistry and Structural Biology Division
d.fairlie@imb.ug.edu.au