

## CENTRE FOR INFLAMMATION AND DISEASE RESEARCH ANNUAL SYMPOSIUM

## 0000

9.00 am — 6.00 pm 25 November 2016 Qld Bioscience Precinct Building 80 UQ St Lucia



imb.uq.edu.au/ CIDRsymposium2016

## PROGRAM

- 9:00 9:10 Welcome: Matt Sweet (IMB, UQ)
- 9:10 10:00 Keynote address (Chair: Matt Sweet)

Sharon Lewin - Peter Doherty Institute: 9:10 - 10:00 (50 min) *The next great challenge in HIV care - tackling inflammation and related co-morbidities* 

10:00 - 10:50 Inflammation translation (Chair: Jenny Stow)

Kate Schroder - IMB, UQ: 10:00 - 10:25 (25 min) *Extinguishing the fire: inflammasome inhibition* 

Kate Stacey - SCMB, UQ: 10:25 - 10:50 (25 min) *Toll-like receptor 4 pathways in dengue virus pathology* 

- 10:50 11:20 MORNING TEA
- 11:20 12:30 Newly described inflammatory cells and pathways (Chair: Kate Schroder)

Dale Godfrey - University of Melbourne: 11:20 - 11:45 (25 min) *The burgeoning family of unconventional T cells* 

Kaiwen Chen - IMB, UQ: 11:45 - 12:00 (15 min) *Pyroptotic cell death during inflammasome activation in neutrophils* 

Jacky Suen - IMB, UQ: 12:00 - 12:15 (15 min) *Biased Modulation of Protease Activated Receptor 2* 

Ronan Kapetanovic - IMB, UQ: 12:15 - 12:30 (15 min) *Targeting deacetylase enzymes to enhance antimicrobial functions in macrophages* 

12:30 - 1:30 LUNCH

1:30 - 3:10 Inflammation and metabolic disease (Chairs: Divya Ramnath and Ken Loh)

Mark Febbraio - Garvan Institute: 1:30 - 1:55 (25 min) *The chameleon role of TLR4 in lipid-induced macrophage inflammation* Sumaira Hasnain - Mater UQ: 1:55 - 2:20 (25 min) *High Fat Diets Induce Colonic Epithelial Cell Stress and Inflammation that is Reversed by IL-22* 

Elizabeth Powell - SOM, UQ: 2:20 - 2:45 (25 min) *Targeting inflammation in NAFLD* 

Brendan O'Sullivan - DI, UQ: 2:45 - 3:10 (25 min) Immunomodulatory liposomes for treating complications of obesity

- 3:10 3:40 AFTERNOON TEA
- 3:40 4:30 **Imaging inflammation** (Chair: David Fairlie)

Jenny Stow - IMB, UQ: 3:40 - 4:05 (25 min) *Imaging signaling environments at the macrophage cell surface* Bill Heath - University of Melbourne: 4:05 - 4:30 (25 min) *Maze runners: liver resident memory T cells* 

- 4:30 4:40 Close: Kate Schroder IMB, UQ
- 4:40 6:00 **Mixer**

## SYMPOSIUM ORGANISERS



Associate Professor Matt Sweet Director, Centre for Inflammation and Disease Research m.sweet@imb.uq.edu.au



Dr Kate Schroder Deputy Director, Centre for Inflammation and Disease Research k.schroder@imb.uq.edu.au



Professor Jenny Stow IMB Deputy Director (Research) j.stow@imb.uq.edu.au



**Professor David Fairlie** Head, Chemistry and Structural Biology Division **d.fairlie@imb.uq.edu.au** 

This event is supported by



