Event program

9:00 - 9:05      Welcome: Matt Sweet (IMB, UQ)

9:05 - 9:45      Keynote address (Chair: Matt Sweet)

Judi Allen  (The University of Manchester) 
Title: Learning from Helminths:  Tissue-specific protection against infection and injury

9:45 - 10:40    Imaging inflammation (Chair: Jenny Stow)

Michael Hickey (Monash): 9:45 – 10:10 (25 min)
Title: Using in vivo imaging to uncover novel actions of leukocytes in inflammation

Mercedes Monteleone (IMB, UQ): 10:10 – 10:25 (15 min)
Title: Mechanisms of unconventional secretion of IL-1beta

Claudia Stocks (IMB, UQ): 10:25 – 10:40 (15 min)
Title: Visualization of zinc-mediated antimicrobial responses reveals bacterial subversion of innate immunity

10:40 - 11:10  MORNING TEA

11:10 - 12:30  Cellular and molecular mechanisms of inflammation (Chair: Kate Schroder)

Andreas Suhrbier (QIMRB): 11:10 – 11:35 (25 min)
Title: Granzyme A inflames rather than kills

Kinga Duszyc (IMB, UQ): 11:35 – 11:50 (15 min)
Title: Extrusion of apoptotic epithelial cells as a way to prevent inflammation

Abishek Iyer (IMB, UQ): 11:50 – 12:05 (15 min)
Title: Targeting immunometabolism in human epithelial cells

Bostjan Kobe  (SCMB, UQ): 12:05 – 12:30 (25 min)
Title: Signalling by cooperative assembly formation (SCAF) by TIR domains in innate immunity and cell death pathways

12:30 - 1:30    LUNCH

1:30 - 3:10      Living on the edge: Inflammation at mucosal surfaces (Chairs: Lin Luo)

Liz Hartland (Hudson Institute of Medical Research): 1:30 – 1:55 (25 min)
Title: Legionella intracellular replication

Jake Begun (MRI-UQ): 1:55 – 2:20 (25 min)
Title: Role of Autophagy  in Inflammatory Bowel Disease

Kate Irvine (MRI-UQ): 2:20 – 2:45 (25 min)
Title: Immunity and susceptibility to infection in cirrhosis

Claire Wainwright (Royal Children’s Hospital & UQ): 2:45 – 3:10 (25 min)
Title: Airway inflammation, a blessing and a scourge

3:10 - 3:40      AFTERNOON TEA

3:40 - 4:45      Inflammation and Therapeutics (Chair: David Fairlie)

Irina Caminschi (Monash): 3:40 – 4:05 (25 min)
Title: Hijacking dendritic cell receptors to design better vaccines

Rhiannon Werder (QIMRB): 4:05 – 4:20 (15 min)
Title: PGD2-mediated DP1 and DP2 receptor activation regulate the severity of viral bronchiolitis

Ian Wicks (WEHI): 4:20 – 4:45 (25 min)
Title: Targeting GM-CSF in inflammatory diseases

4:45 - 4:50      Close: Kate Schroder (IMB, UQ)

4:50 - 6:00      Mixer

This symposium will be held on the Friday before the Australasian Society for Immunology Annual Scientific Meeting (27 Nov - 1 Dec), which is also being held in Brisbane.

Download the event poster (PDF, 103KB)

Thanks to our sponsors UQ IMB and the Centre for Advanced Molecular Imaging.

Event contact: Professor Matt Sweet, inflammation@imb.uq.edu.au

Register now (it's free)

Can't see the form below? Please click here.

About Centre for Inflammation and Disease Research Annual Symposium

The IMB Centre for Inflammation and Disease Research (CIDR) annual symposium is an opportunity for research students, postdoctoral staff and group leaders to get together to exchange ideas and techniques, and discuss the basis and role of inflammation in multiple human diseases.


Queensland Bioscience Precinct (Building 80), 306 Carmody Road, UQ St Lucia
Large seminar room